Carcassone Tolugo

25.9.2008

Klubová výstava KCHBO Pohořelice 20.9.2008:
Carcassonne Casey des Chemins Cathares - mladých - V1, CAJC
Caprice Sweet Dark of Crystal Lake - mezitřída - V1, CAC, II. Nejlepší fena

 

Povídání o výstavě a posudky našich holek v sekci Výstavy. Fotoreport z výstavy v naší Fotogalerii.

 

 


Jelikož se naskytla možnost nechat si udělat genetické vyšetření očí (ne jen kamerou se kouknout do očí a zjistit momentální stav zvířete, ale z DNA zjistit jak to doopravdy je), neváhala jsem ani minutku a okamžitě se vydala na odběry krve.

Těmito řádky se budu snažit laikům alespoň trošičku přiblížit proč jsem vůbec DNA testy se svými psy podstoupila, tak tento můj mininávod berte prosím s rezervou :o)

Nemoci očí jsou (alespoň pro mě) jsou velmi nepříjemná záležitost, protože se bohužel klidně může stát, že pejsek ve dvou, v šesti, v sedmi letech oslepne.

U DNA vyšetření existují tři výsledky a to:
- NORMAL, CLEAR nebo prostě česky PROSTÝ očních chorob
- CARRIER-NOSITEL VLOHY - tzn., že daný jedinec nikdy neonemocní, ale při špatné volbě rodičovského páru se mohou narodit postižená štěňata!!!
- AFFECT-NEMOCNÝ - u PRA se nemoc bohužel dříve nebo později projeví a pro chovatele je ještě zákeřnější tím, že klinickým vyšetřením lze zjistit až se nemoc rozvine. U CEA je v tomto případě jediná výhoda ta, že pokud jsou štěňátka do 10. týdnu věku vyšetřena klinicky, lze tuto nemoc odhalit již takto brzo!!!!! Proto by měl každý zodpovědný chovatel, který DNA testy nemá, toto vyšetření u svého vrhu udělat.

A konečně k výsledkům našich hafoušů:
Achilles Svěží vítr - PRA CLEAR, CEA CARRIER
Caprice Sweet Dark of Crystal Lake - PRA CLEAR, CEA CLEAR
Carcassonne Casey des Chemins Cathares- PRA CLEAR, CEA CLEAR

I když tyto testy NEJSOU POVINNÉ, připadá mi minimálně fér tyto výsledky po pravdě zveřejňovat.