Carcassone Tolugo

4. Národní výstava psů Sosnowiec (PL) 18.1.2015

CAC Sosnowiec (PL) 18.1.2015
Rozhodčí: Grzegorz Robak (PL)

Výsledky:
JUST WHAT I NEEDED Carcassonne Tolugo "Mexiko" - V1, CAJC, Junior BOB, BOB
Silver Dream Aussie's OH MY BABY "Maybe" - VN1, Nejlepší dorost, BEST IN SHOW dorost
JUST THE WAY YOU ARE Carcassonne Tolugo "Jess" - V1, CAJC

Jedna z prvních polských výstav otevírající novou sezónu. Jet na ni v plánu nebylo. Až když mi napsala kamarádka Martina, majitelka Hollywooda, tak jsem po delším uvažování přihlásila tři z našich chlupatých. Společně s Martinou jsme zbantovaly Simonku, ať jede s námi a ta zase "přizvala" Petru s Panini ( Cayuga Black Doll Fallcat ) a Orískem ( Elixír Cofi Capito). Já měla sebou Mexika, Jess, Maybe a aby nebylo "malému" Eddiemu líto ( Leave Others Behind CT ), jel s námi také,  psí grupu uzavírali Martiny Holly a Sky ( Erskine Ivelbero's Darling ).
Holky dorazily na půl sedmou k nám, kde jsme se jen přeskládaly do našeho auta a pokračovalo se směr polský Sosnowiec.
Výstaviště bylo útulné, vše měli krásně přehledné, nazdobené a zorganizované. Jen co se venčící plochy týče, tak byla mizerná, v podstatě nebyla žádná, ale i tak to na celkovém dojmu z výstavy neubralo.

Aussíci šli jako úplně poslední plemeno v kruhu, takže jsem měla dost času drbat s holkama. :D
Posouzení australáků otevíral Orísek Petry předváděný Simčou, ukázali se spolu krásně a Ori si odnáší známku VN1.

česká výprava

Hned po Orim nastupji já s Mexem, taky nemáme ve třídě konkurenci, ale rozhodčímu se evidentně líbí. Desky zůstali u stolu tudíž asi pokračujeme dál. :-) V mezi Hollywood s konkurentem, odchází jako V2, pes v otevřené nebyl žádný a nastupuje šampión, který si odnesl také titul nejlepší dospělý pes v rase.  Psí kluky uzavírá skoro 13 letý veterán.
"Holčičky" začínají jedním štěňátkem, a po nich dorostenky Maybe v konkurenci s další blue merlovou fenkou. Maybe svou třídu vyhrává a do porovnání volá vedoucí kruhu Oríska se Simčou, po posouzení v pohybu podává pan rozhodčí ruku mě, Maybe je nejlepší štěně v plemeni. Jupí !
Úplně poprvé se světu také ukázala Mexika sestřička, naše crazy Gigi ( Jess ), v konkurenci dvě další starší fenky. Jess se chovala opravdu super, na to, že jí to nikdo moc neučil stála jak přikovaná a v pohybu dokonalá. Na nějakou přípravu v kruhu moc čas nebyl, protože jsme šly na řad jako první. Kolečko, tam a zpět, statika, napsání posudku a nařadu jde další paní na holení. Poslední fenku prohazuje s prostřední, nám s Jess ponechal rozhodčí vedoucí místo a popohnal do pohybu. Kolečko a je rozhodnuta, také Jess odchází neporažena a ziskem itulu se stala čekatelkou junior šampiona. Mám obrovskou radost, oba tihle černoušci jsou totiž poslední děti naší Karinky a čím jsou starší tím víc mi ukazují, že mé rozhodnutí, nechat si je oba dva ( ač jsem samozřejmě černou fenu a už vůbec né, černého psa, v plánu neměla :D ) nebylo úplně od věci.
V kruhu mě střídá Simča s Panini, Kiwinky sestrou a další vítězství třídy putovalo do Čech. Martina s Fly odnáší V1,bez titulu a krásná hnědá fenka ze třídy šampionů se ziskem CWC nominuje o boj o nejlepší fenu v rase. její konkurentka Panča tento titul urvala pro sebe.

o vítěze plemene

O BOB tedy nastupují Mexiko, dospělý pes ze třídy šampiónů importovaný z Francie, Jess a Panini. Po koečku nás nechává psy postavit a znova kouká na výraz a osahává, po chvíli chce v pohybu jen kluky, feny v tuto chvíli už o titul v plememni nejcenější nebojují. Znova kolečko a při dobíhání prvního, už se rozhodčí rozchází a se slovy gratulacja mi podává nataženou ruku. Wohoooo ! Můj malý Mexík, podruhé ve třídě mladých si odnáší svůj první BOB ! Mám velikánskou radost !!!!
Tímto bych chtěla poděkovat nejen rozhodčímu za skvělé váseldky pro naše psy, ale hlavně holkám za pomoc a tak báječnou společnost. Času máme málo, rychle vyvenčit pejsky a je třeba se začít pomalu přemisťovat k finálovému kruhu, závěrečky začínají . . . .

BEST IN SHOW RING

Hned po junior handlingu nastupovala soutěž o nejkrásnější pár, soudcovat tuto kategorii, stejně jako vybrat nejkrásnější chovatelskou skupinu měl tu čest domácí rozhodčí Boguslaw Chmiel. Nastoupilo celkem 20 párů, konkurence tedy veliká, bylo z čeho vybírat. Do užší konkurence si pan rozhodčí vybral pouze 4 páry stejný počet jako bylo stupňů vítězů. Znova nás nechal všechny proběhnout, postavit, znova koukal na výrazy psů a šel oznámit svůj verdikt moderátorovi.
4. place pro vendéské basety, 3. místo, pár dobrmanů, druhé border kolie a to už jsme se se Simčou radovaly, že stupínek nejvyšší patří našim aussíkům !!!
Chvilka slávy, honem rychle posbírat ceny a běžet zpátky do přípravného kruhu, kde už na nás čeká Martina s Hollym, abychom mohly nastoupit do závěrečného kruhu znova, tentokráte do soutěže o nej chovatelskou skupinu. Pan rozhodčí si naše psiska prohlíží a neustále se k nám vrací, opět postupujeme mezi užší výběr 4, tedy místečko na bedně se pro nás opět najde. :-) Bramborová pozice pro skupinu Tos, stříbrní byla krásná skupina goldenů a druhé pro nás a první skupinka borderek. Pecka !
Chvilka na oddech a snad mezi nejpočetnější skupinu, skupinu asi 50 odrostlejších štěňat, nastupuje i naše maličká Maybe, která teprve zkušenosti z výstav sbírá. Učí se až neuvěřiteně rychle. Stát jako panenka jí problém nedělá a co se pohybu týče, ten jsem s ní nemusela ani trénovat, krásně si běží klusem a já se jen snažím stíhat jí. :-) Maybe rozhodčí vybrá do užšího výběru asi 10 dorostenců, zdá se mi to až neuvěřitelné, kolik štěstí dnes máme, ani nevnímám, jaké další plemena se do výběru dostala také. Závěrečky opravdu honosné, krásné ceny, osvětlení, stupně vítězů na "výsluní" nasvíce jako pro opravdové hvězdy, užívám si tu atmosféru, o to víc, když je na Maybe vidět, že jí to baví taky.
Všech deset dorostenců chce rozhodčí vidět postupně opět v pohybu, naposledy dělá "čistku", na koberci zůstáváme 4, Maybe úplně nejmenší stojí v čele, za námi setr, fundl a černý ruský teriér, znova do pohybu. May s přehledem stíháa rozhodně si nenechá šlapat od nikoho na paty. :-) Poslední statika a rozhodčí už má jasno. Opět pošeptá své rozhodnutí moderátorovi, který hlásí výslekdy postupně pěkně od konce. Čtvrté místo pro ruského teriéra, třetí opravdu luxusní fundl, druhý setr, první . . . . . . . Owczarek Australijsky,  WOW !!!!! Nechápu, ale mám OBRRR radost, tohle byla opravdu jízda. :-)

Mexiko ještě nastupuje do soutěže o BIS Junior, kde je vybrán do užšího výběru z první FCI skupiny. Poté postupuje ještě jednou mezi nejlepších asi 7 juniorů výstavy, za "ovčáky" zůstal jediný, ale na bednu tentokráté nedosáhneme, asi už si říkají, australáků už bylo dost. :-DDD A mají recht. ;)
Na BIG vybírají do užího 5 psů, australák mezi nimi není, ale zůstal nádherný corgi, kterému jsme moc držela pěsti a asi to pomohlo ;-) BIG III. pro corgiho.

Opravdu nádherná výstavy se super snovými výsledky a strašně moc fajn lidičkami. Děkuji moc Peťce Boomerové, že se jí chtělo skoro celý den pobíhat s foťákem a fotit. Taky Martině Smolkové, pro kterou to byla asi poslední aktivní výstava a ze všeho nejvíc Simči Bubánkové :-) mé jedné z nej.

NA VŠECHNY FOTKY můžete kouknout ZDE.